12 Mart 2013 Salı

Hadis-i Şerifler


Uzun zamandır Hadis'i şerif paylaşmadığımı fark ettim hepinizden özür dilerim. İşte güzel  peygamberimizin öğütleri sünnetleri sözleri... 
İslam güzel ahlaktır.
İnsanlara merhamet etmeyenler Allah merhamet etmez.
 Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.
İnsanların peygamberinden öğrendiği söz 'Utanmadıktan sonra dilediğini yap' sözüdür. 
Hayra vesile olan; hayrı yapan gibidir.
Mümin iki defa aynı yanılgıya düşmez.
Nerede olursan ol Allah'a gelmekten sakın;  yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki  bu onu yok etsin.  İnsanlara karşı güzel ahlakın gereği gibi davran.
Allah sizden birinizin yaptığı işi  ameli ve görevi sağlam  ve iyi yapmanızdan hoşnut olur.
İmanın derecesi 70 tanedir. Bunun en üstünü La ilahe illallah (Allahtan başka tanrı yoktur) sözüdür. En düşüğüyse yoldan rahatsız edici bir şeyi kaldırmaktır. Hayata imandandır.
Kim; kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin, eğer buna gücü yetmiyorsa  diliyle düzeltsin, buna da gücü yetmiyorsa kalben karşı koysun . Buda imanın derecesidir.
İki  göz vardır ki cehennem ateşi onlara dokunmaz. Allah korkusundan ağlayan göz birde geceleyin Allah yolunda nöbet tutan göz.
Zarar vermek, ve zarara zararla karşılık vermek yoktur
Hiç biriniz istediği bir şeyi mümin kardeşi içinde istemezse gerçekten iman etmiş olamaz.
Müslüman,Müslüman'ın kardeşidir, ona zulmetmez  onu düşmanına teslim etmez. Kim mümin kardeşinin bir ihtiyacını giderirse; Allahta onun bir ihtiyacını giderir. Kim Müslümanı bir sıkıntıdan   kurtarırsa  bu nedenle Allah onu kıyamet günü bir sıkıntısından kurtarır,  Kim bir Müslümanın kusurunu örterse, Allahta kıyamet günü onun kusurunu örter.
İman etmedikçe cennete giremezsiniz,  birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız. 
Müslüman, elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
Birbirinize buğuz etmeyin birbirinizle  haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin. Ey Allah'ın Kulları kardeş olun! Bir Müslümanın din kardeşine üç günden fazla küsmesi helal olmaz.
Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilikte cennete götürür.Kişi doğruyu söyleye söyleye Allah katında 'Doğru Sözlü' diyerek yazılır Yalancılıksa kötüye götürür, kötüyse cehenneme götürür, kişi yalan söyleye söyleye Allah katında 'Çok yalancı' diye yazılır.
Mümin kardeşinle münaşaka etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma, ona yerine getiremeyeceğin sözler verme. 
Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten  sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kişiye yolunu göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken kemik(çöp) atman senin için sadakadır.
Allah sizin ne dış görünüşünüze paranıza malınıza bakar. Ama O sizin kalbinize amellerinize bakar.
Üç dua vardır bunlar şüphesiz kabul olur
  • Mazlumum duası
  • Yolcunun duası
  • Babanın evladına duası
 Hiç bir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha büyük bir hediye veremez.
Sizin en hayırlılarınız kadınlarınıza en iyi davrananızdır.
Küçüklerinize merhamet etmeyen büyüklerinize saygı göstermeyen kişi bizden değildir.  
 Peygamberimiz işaret parmağı ve orta parmağıyla işaret ederek: “Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben, cennette işte böyle yanyanayız” buyurmuştur.
 İnsanı helâk eden şu yedi şeyden kaçının.  Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine:.Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu.
 Allah’a ve ahiret gününe inanan kimse komşularına eziyet etmesin rahatsızlık vermesin.
Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, misafirine ikramda bulunsun.
Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun.
 Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; Ben, Allah-ü Teala komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.
  Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri nafile oruç tutup, gecelerini nafile ibadetle geçiren kimse gibidir. 
Her insan hata yapar.
Hata işleyenlerin en hayırlısı tövbe edenlerdir.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok: